Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.11.2012 13:02 - AUTOBILD - "Дебелата Берта" на Германската икономическа пропаганда!
Автор: wilim Категория: Други   
Прочетен: 3131 Коментари: 0 Гласове:
1



   Ще започна с това, че предварително се извинявам на germantiger и всички други разбирачи, ако с нещо ще наруша великата любов към произведеното в Германия, Германската, култура, изкуство, минало и настояще.....и т.н. и т.н.! 
   "Дебелата Берта" е немска супер гаубица от 1914 г., с калибър 420 мм. която изстрелва 800 кг. снаряди на над 12 км. Сега немците нямат нужда от подобни мастодонти. След 2 загубени /за жалост/ войни, Германия и бизнеса и разбраха, 1е така няма да стане... и взеха да бият врага с неговото оръжие - PR...или пропаганда:)! Едно от най-слилните PR оръжия е списанието Auto Bild!
   Такааа....! Чета Autobild от 1990 и покрай него понаучих немски. Имам запазени броеве, в които на тест се явяват Голф ІІ и Астра І! Лично съм притежавал и шофирал: VW Golf 1, VW Golf 2, Opel Astra 1, Ford Focus, Honda Civic, Chevrolet Lacetti, Nissan Pathfinder I & II, Citroen C1, Peugeot 207, Chrysler Voyager....a и ВАЗ 2101, разбира се:)! Не броя служебните и тези на приятели или под наем:)! Та - общо взето съм доста наясно с нещата! Обаче напоследък взех да провиждам и по-далеч от вярата си в обективността на германската журналистика, пък била тя и специализирана само в областта на автомобилите. Взе да ми прави впечатление, че редакторите в централното издание "Autobild", член на голямата фамилия на "Axel Springer verlag" AG- Hamburg, с годините стават все по-малко "безпристрастни"! При провежданите от тях тестове винаги, ама винаги печелят автомобили или произведени от германски компании...или от дъщерните им фирми. Така това списание, от обикновен специализиран седмичник се превърна в най-мощно оръжие на немската икономическа пропаганда. Не ме разбирайте погрешно!!! Винаги съм се възхищавал на от този народ! Още повече съм се възхищавал на 1 много велик техен канцлер и на мноооого техни военни и цивилни лидери! Възхищавам се и на факта, че германците успяха да убедят цял свят, че made in Germany означава нещо скъпо, но хубаво! Доколко са добри продуктите им напоследък може и да се спори, но за цените....не може! Нооо- за качество - по-нататък....
  Сега - да се върнем на журналистиката! Ще дам няколко произволни примера, за да разберете съмненията ми в обективността на немските спецове! 
  - В тестовете за компактни автомобили винаги побеждава Фолксваген Голф. Сега - за номер 6 и 7 нямам много лични впечатления, макар че там става дума за такива високи цени, че дори само този факт трябваше да ги праща назад във всяка класация! Нооо 5-цата я знам лично! И оттам ми тръгнаха съмненията. Защото Голф 5, особено Trendline е едно пълно дърво, който и каквото да ми разправя! Това не променя факта, че именно "mein liebe Golf" печели всички тестове в споменатото издание. А- да...понякога печели и Шкода Октавия, което си е чешки Голф 5:)! За мен в този клас има и много по-добри автомобили, чиито табла не скърцат като на Москвич - Форд Фокус, Хонда Сивик и Мазда 3 са чудесни примери:)! Като писах Шкода- това е една от най-любимите марки на Билд. Да ме прощават, обаче "вечния победител" Skoda Superb за мен е дърво! Защо ли? Защото се чудя кой инженерен "гений" може да измисли лимузина, kоято е дълга над 4.80 m. а на нивото на раменете е по-тясна от Киа Венга или старата Астра! Да не говорим за доста спорния дизайн! Който и каквото да ми разправя, Супърб изглежда направо грозен на фона на едно Мондео или дори на фона на Ситроен Ц5! 
   Та - необяснима е любовта на билдовите редактори към определени марки - Volkswagen, Audi, BMW, Porsche, Skoda, Mini /BMW group/, Mercedes-Benz! Тези брандове са "абонирани" победители във всички тестове! На много по-малка "любов" се радват Opel и Ford, макар, че уж и те са немски. Да...ама не! Явно е, че за тестовите журналисти това са "вражески" фирми. Особено интересна е политиката на изданието към Опел. От една страна пишат, че марката страдала от постоянен спад на имиджа, а от друга- те самите натякват, че Опел има нисък имидж, което за зомбирания западен потребител е равнозначно на посланието "По-добре не си купувайте Опел"! Типичен пример е един брой, който е в ръцете ми в момента. Та там тестват малки SUV - Opel Mokka, Skoda Yeti и Mini Countryman! Базираната на Голф 5 Шкода е на първо място, следвана от Минито / това за мен е един от най-грозните автомобили изобщо/ и накрая - Опел! Защо? Най-малкото като дизайн и материали Мокка е чудесна. Не съм я карал, но едва ли GM ще пусне на пазара нещо лошо и то точно в тази криза. Обачеее....гурутата от Аутобилд "безпристрастно" пращат Опел на последно място. За това си и мисля, че такива "журналисти" могат да съсипят дори и такава марка като Опел! Проблемът отдавна не е в това какви са истинските качества на един продукт, а като какви ги представят медиите!
   Не искам да изпадам в подробности и в описание на други тестове, но за мен е ясно, че и журналистите в специализираните издания са едни най-обикновени писачи на поръчка! Хммм....аз дълго си мислех, че само нашите помияри в медиите са такива:)! 
   И тук не става дума само за пропаганда в Германия. 36 "дъщерни" списания - Auto express /UK/, Auto plus /France/, Auto oggi /Italia/ ...и т.н. включително Ауто Билд България преписват голяма част от публикациите на немските "шефове" ... а конкретно "нашите" момчета преписват почти всичко  и понякога се получава доста "комедийно":)! И така се "сглобява" една голяма машина, чиято основна цел е пропагандиране и реклама на германското автомобилостроене.....независимо дали става дума за заводи в САЩ, Испания, Чехия, Словакия, Полша...Унгария ....или където и да било! Важното е марката да е немска!  За пример - в САЩ няма Auto Bild! Затова и там хората най-уважават Lexus, Acura и infiniti, които в "билдовите" държави са обявени за слаби копия на Mercedes, BMW & Аudi!
     Нооо - истината е, че Така се прави и немците се справят чудесно със задачите си!  Такова е времето и "фалшивия" свят, в който живеем! И затова и Германия остана единствена промишлена суперсила в ЕС! Поне докато издания като "Дебелата Берта" Auto Bild продължават да обстрелват света с пропагандни снаряди..........




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: wilim
Категория: Други
Прочетен: 475634
Постинги: 118
Коментари: 348
Гласове: 297
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930