Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2021 12:26 - Краят на фантастиката
Автор: wilim Категория: Други   
Прочетен: 2835 Коментари: 1 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Четейки за всичките странности, които се случват около нас  дори и човек с много „розов” поглед върху събитията би стигнал до извода, че не ни чака нищо добро. 

Въпреки това аз все още съм убеден, че историята няма край и че Бог винаги ще се грижи за най-скъпото си чедо – Човека. Искрено вярвам в Него и в историята. Вярвам, че Той я пише иникога няма да сложи точка на края на този "текст".


Има обаче въпроси, на които дори и вярата ми не ми дава точни отговори. Може би е рано, а може би не трябва да ги знам. Това е като вечните въпроси за вселената, душата, любовта. Стигаме донякъде и се сблъскваме с невидима стена- дотук с познанието! Някаква невидима сила ни спира и безшумен глас ни казва - повече знание не е за тленни! 


 Описаното тук е нещо подобно. И е по-малко важно само на пръв поглед.


Моето персонално притеснение е, че някой унищожи фантастиката. Унищожи жанра. Не си представям какво ще е след 20 или 30 години. Какво ще пишат писателите фантасти и какви фантастични филми ще се снимат? 

В ХХ век фантастика изглеждаха роботите, пътуванията до марс, бъдещи общества с генно-модифицирани хора, електромобили, камиони без шофьор, страховити оръжия, бойни машини и космически кораби......

Днес нещата са различни. Едва ли са много фантазиите, които можете да имате и които пропагандата или Холивуд да не ви „развалят”, тоест – да ви убедят, че това вече е реалност.


 Дори и не знаем, а и скоро съвсем няма да знаем, дали имаме контакт с извънземни или земляни са били на Марс, дали "Матрицата" не е буквална истина и дали "Пришълците" не са спомени на някой "скрит" писател от средновековието...

В същото време „нечипиран” и неподложен на директен интерфейс човешки мозък няма кой знае какви способности за фантазиране, особено в сравнение с описаните по-горе възможни трансхуманистични комбинации - киборзи, химери, безсмъртни или живот в свят с "добавена реалност". 

Това е пореден показател за растящата пропаст между експоненциално развиващите се инфо и когнитивни технологии, а и не само те и развитието на човешкото съзнание и човешкия интелект – човешкия, а не транс или посттаткъв. 


И всичко това се прави съвсем целенасочено. Правят го глобалните господари. Правят го същите, които вече унищожиха всякакви духовни ценности - вяра, любов към родината и рода, радостта от създаването и отглеждането на деца, емпатията и взаимопомощта между хората. Оставиха само алчността, егоизма и простотията и дори ги доразвиват като основни "етични и морални показатели".  


Част от това унищожение е и унищожението на фантастиката, на фантазиите и  фантазирането. Ние вече няма да можем да фантазираме.


А да не можеш да фантазираш е почти същото като да не можеш да мечтаеш и това като че ли е най- страшната част от общата картина на унищожението! Да откраднеш мечтите на хората е много по- страшно от това дори да ги умориш от глад. 


Никой диктатор не можеше да го постигне досега. Днешните глобални господари го постигат. Което за сетен път ме кара да мисля, че те са в съюз с едни отвратителни същества, обитаващи онова черно и тъмно място...неописано и до днес правдиво в никой фантастичен филм или книга.






Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. krumbelosvet - Това черно и тъмно място
20.07.2021 07:19
Това черно и тъмно място, май е загатнато преди 1988 години (НЕ 1988-ма).
"Вие сте синове на дявола... Той от край-време си беше човекоубиец...".
Кой на кого го е казал и кои са наследниците на тия синове?
Малък жокер. НЕ СА ВСИЧКИ посетители на мястото, където са казани тия думи.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: wilim
Категория: Други
Прочетен: 473921
Постинги: 118
Коментари: 348
Гласове: 297
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031