Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.08 17:51 - ГЛОБАЛНИЯТ ЕЛЕКТРОНЕН КОНЦЛАГЕР - III част
Автор: wilim Категория: Други   
Прочетен: 95 Коментари: 0 Гласове:
1 Една от основните задачи на новата система 5G /съкращение от 5th generation/ е именно обслужването и директните връзки между милиардите нови IP адреси, участващи в интернет на нещата. Този тип връзки се нарича „Device to device” /устройство към устройство/.  5G е името на петото поколение технологии за безжични клетъчни мрежи, което е продължение на  4G /четвърто поколение/  технологията. 5G ускорява преноса на данни до над 2 Гбита/сек.

Технологията използва по-високи микровълнови честоти – от 2,6 до 28 GHz, в сравнение с 0,7 до 2,5 Ghz, които се използват от 4G. Тъй като по-високият честотен диапазон на 5G технологията означава по-малка дължина на вълните, те не могат да преминават толкова лесно през стени на сгради и други препятствия. Затова трябва да се инсталират антени на всеки 200-300  метра. Към началото на 2020 год. 5G има в над 50 държави, сред които и България. 
  Паралелно с развитието на „интернет на нещата” и приближаването към „интернет на всичко”  се разработват и още по-мощни мрежи за пренос на данни, отговарящи на изискванията, които ще постави „интернет на всичко”. Това ще е шестата генерация мобилни комуникации, наричана отсега 6G. В 2019 Проектът ComSenTer  /Center for Converged TeraHertz Communications and Sensing/ на Калифорнийския университет и група учени от университета в Оулу – Финландия, обявиха  старта на експериментален сегмент от  6Genesis. Предполага се, че 6G ще работи с терахерцов и субтерахерцов диапазон на честотите. Целта са скорости за пренос на данни от 100 Гбита до 1 Терабит в секунда. За сравнение – все още масово разпространената система 4G работи при скорости от порядъка на 100-200 Mbps и си работи съвсем нормално. Какво ли ще е при 10 000 пъти по-висока скорост...
               Наземните мрежи се развиват успешно, но за целта трябва глобално качествено интернет покритие, което не се контролира от държави или частни доставчици.  Така стигаме и до последния компонент от проекта за глобален електронен концлагер. Това е компанията на Илън Мъск SPACE X. Тя буквално „опакова” земята с комуникационни спътници. Мрежата е наречена "Старлинк". Предназначена е да осигури достъп до високоскоростен интернет за цялата планета. В околоземна орбита се извеждат малки спътници (с тегло до 500 кг). Те ще осигуряват интернет връзка със скорост 1 гигабит в секунда, която ще бъде предавана до безбройните 5G антени на земята. Според Мъск, в орбита засега ще бъдат изведени общо 11 000 спътника, а не е чужда и идеята спътниците да станат 40 000, покриващи плътно всяка точка от земното кълбо – включително морета, океани, острови и островчета, планини и депресии. Разбира се, свръчовекът Илън твърди, че всичко е за доброто на хората, че всеки може да е в къщи с рутър на "Старлинк" и други басни, подобни на басните за свободата, демокрацията и правата на човека. 
  Виждаме как пъзелът се подрежда. За нас остава да повярваме в истината такава, каквато е, а не да я търсим в бомбастични теории на конспирацията. 

Отлична и съвсем разбираема визия за такова бъдеще ни дава британския филм „Анон”. Действието се развива в близко бъдеще – в свят, в който лично пространство и анонимност не съществуват. Всички хора имат имплантирани комуникационни чипове и овластените служби могат винаги да гледат през очите на който и да е гражданин. Същото се отнася и за градовете, където камерите са буквално навсякъде и всичко това е свързано и контролирано от един команден център – алегоричен internet of everything. 
  И ако „Анон” е още фантазия, то в Китайската народна република подобен електронен концлагер вече работи. В размирния Синцзян-Уйгурския автономен район, населен с над 10 млн, уйгури мюсюлмани, централната власт обяви, че създава система с обща база за разпознаване лицата на хората, която постепенно трябва обхване цял Китай. В пилотния проект Синцзяно-Уйгурия работят над 12 млн. камери. За части от секундата те разпознават лицето на всеки независимо дали е ден или нощ, а също и в автомобилите, автобусите или влаковете.   Видеокамери са монтирани навсякъде в градовете, а при  преминаване от един квартал в друг, всеки уйгур трябва да покаже електронната си идентификационна карта, В телефоните на населението задължително се инсталирани специални приложения-контролери, които  при ползване на неодобрена от властите програма или файл, предават онлайн данни за операциите на собственика на телефона. 
  Информацията за всеки човек, събирана от китайските „цифрови фашисти” оформя неговия „социален кредит”. Това е система, според която всеки доказал лоялността, покорността и готовността си да сътрудничи на „шефовете” получава повече точки и социалния му кредит става все по-голям.  Съдбата на човек изцяло зависи от количеството на „точките“, начислявани в системата. Когато точките паднат под определено ниво, съответния индивид не може да запише децата си в добри училища,  губи свободата си на придвижване, достъп до по-добрите магазини или ресторанти и т.н. 

И това е само началото. Подобна система вече се изгражда в цял Китай. Нещо – повече - до 2022 китайското правителство е решено да открива местоположението на всеки китаец за не повече от 3 секунди! 
  Наивно е да вярваме, че глобалния електронен концлагер е някаква нова или иновативна идея. Той е еманация на вечната мечта на господарите за максимален контрол в стил „1984” или „Прекрасният нов свят”. Дори виждаме, че "новите господари" открито и по принцип нямат нищо против ограничаването на демократичните свободи и изобщо не го крият. На вид благия оксфордски професор трансхуманист Джулиан Савулеску пише :  „Ще се наложи да отстъпим от нашата привързаност към максималната дискретност на личното ни пространство. Ще наблюдаваме усилване на надзора над някои лица и това е необходимо, ако искаме  да предотвратим опасностите, които носят фанатиците или хората с антисоциални разстройства.”Гласувай:
1
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: wilim
Категория: Други
Прочетен: 301341
Постинги: 84
Коментари: 319
Гласове: 214
Архив
Календар
«  Септември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930