Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.09.2022 06:37 - ПОСТОЯННОТО ВДИГАНЕ НА ЦЕНИТЕ У НАС СЕ ДЪЛЖИ НЕ НА ПОВИШЕНИТЕ ЦЕНИ НА ГАЗА И НАФТАТА, А НА НЕВЪОБРАЗИМАТА АЛЧНОСТ НА РОДНИЯ БИЗНЕС! НАРИЧА СЕ СПЕКУЛА!
Автор: wilim Категория: Други   
Прочетен: 3382 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 15.09.2022 06:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Според тълковните речници спекула (от латинското specula) означава нечестна сделка, гешефт, далавера. 

  С това се сблъскваме в последните няколко години. Необоснованият ръст на цените във всички сфери е точно спекула, а не е резултат от действието на либерално-демократични теории като свободен пазар или свободна конкуренция. Цените се вдигат главно заради неограничаваната от нищо алчност на родните меринджеи. 

  Частни монополи и сдружения /олигополи/ съгласуват цените помежду си. Пазарът е разделен  между малък брой едри риби, които обикновено членуват в едни и същи сдружения и ложи. Фактически няма пазарна икономика, нито свободна конкуренция! Създадените от т.нар. държава антимонополна агенция и антимонополни закони практически не работят. Контролните органи също са корумпирани, както и административните органи.   

Затова и алчността се шири, помпи се изкуствена инфлация, масата народ обеднява от ден на ден, а самозабравилите се меринджеи богатеят и богатеят. През 2021 и 2022 поръчките за нови BMW, AUDI и MERCEDES бележат върхове. Така BMW е с пазарен ръст от 15 % а най-продаваните модели са Х5 и Х7! Стигна се до такива парадокси - в началото на 2022 у нас има продадени повече PORSCHE CARRERA (базова цена 260 000 лв.) отколкото Skoda Fabia.   

Сложната обстановка около covid19 и геополитическия сблъсък в Украйна дадоха някакво оправдание на тази алчност, а местната политическа нестабилност и де факто липсата на държава субект съвсем я отприщиха.   

Както знаем, според неолибералните догми всеки трябва да печели колкото може повече, а личният интерес е двигател на цивилизацията. У нас обаче този път на действие доведе до уродливи, извратени резултати.   

Няма и какво друго да очакваме, при положение, че производството и търговията у нас са доминирани от персони със звучни "никнеймове" като жабата, ухото, апаша или крокодила…  

Възпитаният и създаден по време на т.нар преход наш частен бизнес няма нито морални, нито идейни задръжки, за него няма нито морков, нито тояга, няма нито Бог, нито държавен контрол. 

  Затова и днес ежедневно цените хвърчат нагоре. Затова от една от най-евтините държави в Европа станахме една от най-скъпите, затова днес вносно френско синьо сирене струва по-малко от роден български кашкавал средно ниво.   

Същото се отнася не само за храната, а и за всички останали битови стоки - като тръгнем от алкохола (бутилка 0.5 л. Стралджанска мускатова вече е около 18 лв. - колкото 0.7 л. Johnnie Walker на промоция) и стигнем до дървата за огрев (вече струват около 200 лв. за куб.м. а преди година бяха 80-90).

    С всичко това трябва да се борим, а няма кой. Силата, която трябва да се грижи за народа - националната държава, липсва. Елитът - и бизнес и политически е потънал дълбоко и удобно във фотьойла на либералната матрица и тотално се е поддал на нейното "триединство" - ЕГОИЗЪМ, АЛЧНОСТ, ПРОСТОТИЯ!

    А начини за оправия има. Това ни показва и нашата история. По време на великата депресия през 1929г. в Царство България е  приет закон за спекулата, чрез който са се конфискували спечелените нечестно капитали. В министерството на търговията е имало дирекция цени, където при производството на нови стоки са се доказвали от производителя разходите и се е одобрявала крайна цена.

При такава информация @либералните @омбита ще скочат, че това би било комунизъм или фашизъм, ама не е.   

Това се нарича нормалност. Нормално е държавата да се грижи за нацията. Ненормално е днешното ни състояние, в което тя е само брокер на интересите на наши и чужди олигарси.   

Ерго - имаме спешна нужда от възстановяване на държавата субект, която, ако трябва не само да конфискува, а и да бие! По нашите географски ширини с друго освен с тояга е трудно. И това също е доказано от историята.   

Пък @либералните @омбита да си грачат. Ще грачат до първата тояга… 

  И последно - как да стане това? Може само с бунт, с революция. С нищо друго!   

Някои още се надяват или вярват, че с методите на парламентарната демокрация, тоест - с избори може да се промени нещо. Не може. Не става. Всички политически субекти са пуснати в шоуто, наречено политическа борба от същата олигархия, която им плаща дори и предизборните кампании. Партиите са в играта за да пазят статуквото, а не за да го променят. 



Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: wilim
Категория: Други
Прочетен: 474078
Постинги: 118
Коментари: 348
Гласове: 297
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031