Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.04.2022 20:59 - КАК СЕ САМОИЗМИСЛЯТ "ВЕЛИКИ" НАРОДИ? ПАРАЛЕЛИ МЕЖДУ УКРАЙНА И МАКЕДОНИЯ
Автор: wilim Категория: Политика   
Прочетен: 406 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 25.04.2022 21:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Размерите, историята и състоянието на Украйна и Македония са много различни, но въпреки това двете си приличат по доста неща. Едно от най-важните е стремежът за изобретяване на нови украинска и македонска нации.   

За да постигнат това и в двете територии ръководствата прибягнаха до прастария метод за вменяване у населението на някакво измислено расово и етническо превъзходство над съседните народи, с цел консолидация и себедоказване.   

 Няма кой знае какво значение, че македонизмът е измислен и толериран от Сърбия, а украинския национализъм - от запада, напоследък - от Великобритания и САЩ. 

  И в двата случая става дума за едно и също - да се създаде и консолидира несъществуваща нация и тя да се обявява за нещо повече от съседите. 

  По подобен начин Хитлер консолидира германците, като им вмени, че са арийци - свръхчовеци, призвани да командват останалите подхора. По подобен начин работи от векове и англосаксонската пропаганда. И двете черпят опит от евреите, които се обявяват за богоизбран народ още в древността. 

  Идеята за вмененото етническо или расово превъзходство дори не е само европейска. Подобни доктрини са използвали китайци, японци, ацтеки, че и племето зулу в Южна Африка. Както се казва - нищо ново под слънцето. 

  Във всички описани случаи трябваше да има враг, който задължително е "по-долу" във всяко отношение. 

   Така стана и с най- големите врагове на Украйна и Македония - съответно Русия и България. Украинците трябваше да се обявят за нещо повече от руснаците, а македонците - от българите. И в двата случая идеше реч за най-безскрупулна кражба на историята на съседите. 

  Всички тези процеси ясно личат от украинските и македонските учебници по история, явяващи се най-силна пропаганда, тъй като преформатират децата. От малки те възприемат, че са наследници на нещо велико. Освен това децата нямат нужните знания и опит, за да разбират, че това величие е абсолютна измислица. 

  Ще започнем с Украйна. 

  В школските учебници тя беше обявена за единствен наследник на Киевска Рус и дори за единствен притежател на "марките" "Рус" и "Русия".

     Според съвременното киевско образование Украйна и украинците от самото създаване на Киевска Рус били „европейска държава“ и „европейски народ“ – част от европейската цивилизация. Киевска Рус, след краха си в края на XII и началото на XIII век не се превъплатила в Московското княжество на североизток, а в галицко-волинското на запад и после се "сляла" с Великото литовско княжество и с Жеч Посполита.    

В учебника по история на Украйна за 7-ми клас многократно срещаме понятията: "руски", "руска държава", като се има предвид днешна Украйна. 

  Липсата на украинска идентичност и на топонима "Украйна" през периода на Киевска Рус изобщо не притеснява авторите на учебниците.   

Това, обаче не е всичко.    Същите автори многократно подчертават, че Украйна в началния етап от своята история е била империя. „Руската държава постепенно се превърна в мощна империя, известна като Киевска, или Древна Рус... "Съставът на Киевска Рус включваше по-специално районите на пребиваване на настоящите руски (украински) и беларуски етноси.“ 

"По време на управлението на княз Владимир (втората половина на IX век) „завършва процесът на превръщане на руската държава в империя“ и развитието на столицата и Киев.   

"Рационализирането на законодателството „ свидетелства за желанието на Ярослав Мъдри (началото на XI век) да изведе Русия(Киевска) до нивото на най-развитите страни в Европа."   Самата днешна Русия, според украинците, се нарича просто Москва или Московия - някаква неясна конструкция, създадена по азиатски образец от монголите и населена с азиатци, общо взето - с татари.   

По подобен начин се развиват процесите и в македонското "себесъздаване".   

Край Вардар се обявиха за наследници на древно-македонската държава на Филип и Александър. Жителите на днешната Република Северна Македония, според техните историци, били наследници на "антични македонци" и митичния герой "Македон", които били претопени от славянски племена през 5-8 век, но успели да им предадат своята висока култура. Така тези славяни станали "македонски".

    Според учебниците в Скопие глаголицата е дело на Светите братя Кирил и Методий, за да "християнизират по-лесно македонските славяни около Солун", като впоследствие славянската писменост се разпространила в други съседни земи - най-първо в България."  

 Стигаме и до Свети Климент - основател на Охридската книжовна школа. В учебниците в Скопие той е представен като говорещ на "старославянски" и основоположник на "македонската църква". Охридската архиепископия пък била самостоятелна македонска църква.   

В македонските учебници пише също, че Цар Самуил е основоположник на македонска царска династия. Той, заедно с братята си - Давид, Аарон и Мойсей, вдига въстание срещу българската власт през 969 г., отхвърля я и създава македонско царство. В държавата на Самуил се пишело на "македонски славянски език".

  Съвсем идентично е "наричането" на врага и в Украйна и в Македония. Както, според украинските учебници, днешните руснаци са азиатци и татари, така и според официалните скопски писания българите са определяни като "монголско татарско племе от тюркската група народи".  

 "Бугарите са номадско племе, занимавало се с грабителство, а по произход са турци, татари, монголи“. Номади – т.е. скитници. Грабители – т.е. бандити. Племе, а не народ. Турци, татари, монголи....  

Сравнението на Украинския и македонския "опит" може да заеме хиляди страници и дори да се напише цяла книга, но тук ще се ограничим само с още две - при това - доста трагикомични.   

Ако в Македония се разпространява идиотщината, че най- древните македонци живели в Индонезия преди 500 000 години (твърдение на скопския академик Петар Попоски) то в Киев са доста по-скромни. Те пишат, че имало украинци по техните земи "само" отпреди 140 000 години.   

И още:    В украинските учебници ясно е написано, че не Червената армия, а Украинската въстаническа армия (УПА) изгонва нацистите от страната. 

  Според скопските "историчари" по подобен начин македонски партизани изгонили германците, а "бугарската фашистичка армия" нямала нищо общо.    

Така стоят нещата с цялата история на двата "новоизпечени велики народа".    Предвид настоящата война се моля само  "македонското величие" да не доведе до подобни "мероприятия" и на Балканите



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: wilim
Категория: Други
Прочетен: 473966
Постинги: 118
Коментари: 348
Гласове: 297
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031