Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.10.2022 08:18 - Времето на атаката на тръбопровода
Автор: zahariada Категория: Политика   
Прочетен: 2144 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 01.10.2022 08:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Времето на атаката на тръбопровода 28 септември 2022 г  

САЩ вече бяха принудили Германия да затвори „Северен поток 2“, но има признаци, че краят на войната в Украйна би го върнал отново онлайн, пише Джо Лаурия.

image

Байдън призовава за сваляне на Путин във Варшава през март. (Канцелария на президента)

От Джо Лаурия
специално за Consortium News

image

Президентът Джо Байдън, заедно с германския канцлер Олаф Шолц, обеща на пресконференция в Белия дом в началото на февруари, че САЩ са „в състояние“ да затворят германско-руския газопровод „Северен поток 2“ в Балтийско море, ако Русия нахлуе в Украйна . 

Репортер попита Байдън: „Но как точно ще направите това, след като... проектът е под контрола на Германия?“ Байдън каза: „Обещавам ви, ще можем да направим това.“

Когато Русия наистина нахлу в Украйна на 24 февруари, Вашингтон успя да накара Берлин да спре проекта за тръбопровод, който беше на път да влезе в експлоатация, въпреки че това не беше в интерес на Германия. 

Оттогава газопроводът остава затворен. Защо тогава някой атакува тръбопровода в понеделник, изпускайки съдържащия се в него газ в Балтийско море? Докато войната продължава, САЩ имат това, което искат по отношение на газопровода.

Очевидно страхът във Вашингтон е, че войната може да не продължи толкова дълго, колкото иска. Твърдех на 4 февруари , двадесет дни преди нахлуването, че САЩ залагат капан на Русия и се нуждаят от нея, за да нахлуе в Украйна, за да отприщи информационна, икономическа и прокси война с крайната цел смяна на режима в Москва. Всичко това беше потвърдено до 27 март.

Оттогава САЩ и Великобритания направиха всичко възможно, за да продължат войната и икономическите санкции. Но тези санкции срещу Русия опустошават европейската икономика, повишават цените на енергията и спират бизнеса. Обикновените европейци са изправени пред зима, в която може да не са в състояние да си позволят да отопляват домовете си.

Това доведе до нарастващи народни вълнения и натиск върху европейските правителства да прекратят войната, да премахнат санкциите и да спасят икономиките си. Прекратяването на войната и премахването на санкцията ще доведе до повторното отваряне на Северен поток 2 (и ремонта на турбината на Северен поток 1, който също беше атакуван). 

image

Място на атаката на Северен поток 2. (Датско министерство на отбраната)

Предложение за възобновяване на доставките

Преди три седмици президентът Владимир Путин каза на пресконференция в Самарканд, че Русия е готова да възобнови доставките на природен газ за Германия, ако Германия отмени своите икономически санкции срещу Русия. Путин каза: 

„В края на краищата, ако им трябва [газ] спешно, ако нещата са толкова лоши, просто давайте и вдигнете санкциите срещу „Северен поток 2“ с неговите 55 милиарда кубически метра годишно – всичко, което трябва да направят, е да натиснат бутона и те ще тръгнете. Но те сами избраха да го изключат; не могат да ремонтират една тръба и наложиха санкции срещу новия Северен поток 2 и няма да го отворят. Ние ли сме виновни за това? Нека се замислят добре кой е виновен и никой от тях да не ни обвинява за собствените си грешки. "Газпром" и Русия винаги са изпълнявали и ще изпълняват всички задължения по нашите споразумения и договори, без никакви провали."

Така че предложението е за връщане на нормалните доставки на газ за Европа, ако санкциите бъдат премахнати. След като войната премина в най-опасната си фаза , нараства неотложността да се спре войната, включително разговорите за воден от Саудитска Арабия мирен процес, в който Украйна ще отстъпи територия на Русия в замяна на мир.

Ако нарасне инерцията за мирно споразумение от какъвто и да е вид, това би разрушило дългосрочните планове на Вашингтон да отслаби Русия. Това би означавало, че Северен поток 2 ще бъде отворен отново, което ще помогне на Германия и Русия, но ще смаже целите на САЩ за смяна на режима и ще направи Европа зависима от енергията на САЩ.

„Обещавам ви, ще успеем“ да затворим „Северен поток 2“, обеща Байдън. Но как САЩ биха направили това, ако Германия се настрои да го отвори отново?

Джо Лаурия е главен редактор на Consortium News и бивш кореспондент на ООН за Wall Street Journal, Boston Globe и много други вестници, включително The Montreal Gazette и The Star of Johannesburg. Бил е разследващ репортер за лондонския Sunday Times , финансов репортер за Bloomberg News и започва професионалната си работа като 19-годишен стрингър за The New York Times.




Гласувай:
3



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39737749
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031