Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2021 12:27 - Безсмъртието - любимата мантра на трансхуманизма
Автор: wilim Категория: Технологии   
Прочетен: 1669 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Темата за вечния живот е заложена още в корените на трансхуманистичното движение. Мечтателите от миналото, които трансхуманистите смятат за свои предшественици не са и предполагали какви ще са ползите от нанотехнологиите или от изкуствения интелект, но всички са искали и бленували ако не вечен, то поне дълъг живот, изпълнен с радости, без болести и страдания.

Според космиста Николай Фьодоров смъртта не е някаква фатална неизбежност. Човекът е създаден за вечен живот. Той може да бъде постигнат с помощта на науката, а вярата в Бог да е само ориентир по този път. Думите на тачения от трансхуманистите руски философ звучат пророчески. Именно със силата на науката човек вече може да се бори и със смъртта. 

 Сякаш за да потвърди неговите думи друг велик учен – Ричард Файнман пише: 

 Ако човек реши да създаде вечен двигател той ще се сблъска със забраната на физическите закони. За разлика от тази ситуация, в биологията няма закон, който да твърди, че човешкия живот има задължителен край

  Технократската революция, чиято идеология е трансхуманизма, не би могла да се случи в друго време и при други политически, икономически или социални условия. Файнман звучи като предсказател- днес наистина няма закон, който да определя крайната точка на човешкия живот, тоест – няма закон, който да попречи на науката и технологиите да се борят със смъртта.     

         Значителна част от трансхуманистичната литература е посветена на борбата със смъртта. Темата е първостепенна в основните документи на движението, в трудовете на Ник Бостром, Рей Кърцуейл и Макс Мор. В Хедонистичния императив на Дейвид Пиърс борбата със смъртта и страданията също е основна тема. Рекламният слоган на кандидата за президент на САЩ от трансхуманистичната партия Золтан Ищван беше Да направим американците безсмъртни“ (Let"s make Americans immortal), което си беше явна заигравка със слогана на Доналд Тръмп Make America Great Again.  

Няколко книги на известни трансхуманисти носят заглавието Смъртта на смъртта. За пример ще дадем две. Автор на първата е френския трансхуманист доктор Лоран Александър (Laurent Alexandre - La mort de la mort : comment la technomйdecine va bouleverser l"humanitй- 1911).

 Втората (Josй Luis Cordeiro & David Wood - La muerte de la muerte -la posibilidad cientнfica de la inmortalidad fнsica y su defensa moral) е дело на двама от лидерите на движението – Доктор Хосе Луис Кордейро и Дейвид Ууд. Книгата излиза в две части в 2018 год. и е едно от настолните четива на кадидатите за трансхуманисти. 

Особен интерес предизвиква първата трансхуманистична книга за деца Смъртта е грешка - Death is Wrong, чийто автор е Генади Столяров. Ако баснята на Бостром изглежда като приказка, но си е истинско философско послание, то книжката на Столяров е само от 42 страници и е написана съвсем по детски.   

Мечтата за дълъг, ако може и безкраен живот е най-привлекателната страна на трансхуманистичния проект. Ако изкуствения интелект, точката на синулaрност,  виртуалната реалност или всевъзможните вариации на тема  human enhancement звучат непознато на повечето хора, а и дори да им звучат познато ги приемат за нещо отдалечено и некасаещо ги лично, то надеждата за дълъг и щастлив живот или дори за безсмъртие е примамлива и горещо желана. 

Освен, че е НАЙ-ПРИВЛЕКАТЕЛНАТА част от трансхуманистичния проект, борбата за безсмъртие е и емблематичен обект за атаки и критики срещу трансхуманизма. И тук не става дума за страхове. Отново иде реч за ОСНОВНИЯ ВЪПРОС  - правото на вечен или поне на много дълъг живот ще бъде ли само за най-богатите, за тези, които ще могат да си го позволят.

Отговорът е положителен - първи на безсмъртие или дълъг живот ще се радват именно свръхбогатите спонсори на трансхуманистичния проект. Те не крият това. Никой от финансиращите изследванията в тази сфера не е крил персоналния си стремеж към безсмъртие или поне към базиран на технологиите максимално дълъг живот...колкото и да струва

Някак символично звучи популярния трансхуманистичен слоган I want to live Google years. Първо- защото наименованието на гигантската корпорация идва от числото гугол - googol - 10100 или 10 със 100 нули и второ – защото Google е един от най-големите инвеститори в компании за увеличаване продължителността на живота и за разработки по цифровото безсмъртие. 

Още в самото начало на проекта значителна част от щедрите субсидии и грантове, касаещи НБИК технологиите и трансхуманстичните тинк танкове, бяха предназначени именно за борбата със старенето и по- нататък – за търсене на безсмъртието. 

За разлика, обаче от испанските конкистадори, които търсели из Америка извор на вечната младост, за да спасят от старостта себе си и близките си, днешните технократи търсят безсмъртие не само за себе си. Крупните инвестиции, които милиардерите от силиконовата долина влагат в такива проекти са просто инвестиции, които, според тях могат да донесат огромни печалби. Безсмъртието, вечната младост или дори вероятното удължаване на биологичния живот с няколко години са стока, която малко хора не биха желали да си купят. 

За бизнес същността на трансхуманистичните технологии и за финансирането на тяхното развитие става дума в други части на книгата. Почти няма дигитален милиардер, който да не инвестира в борбата за безсмъртие. Дъщерните на Google фирми са няколко, като най-известна е Calico LLC (California Life Company). 

Тук ще споменем само създадената в 2018 Celularity inc. Нейните учредители са Питър  Диамандис - един от създателите на Сингуларния университет и известния лекар Боб Харири (Robert J.Hariri). Те са си поставили за цел 100-годишните на бъдещето да станат новите 60-годишни и хората дори в напреднала възраст да се радват на добър външен вид, сила и интелект. Диамандис и Харири разчитат на идеята за Longevity Escape Velocity (LEV) - дълголетие, изпреварващо стареенето. Това означава, че с напредване на технологиите с всяка година хората с финансови възможности ще могат да увеличават живота си с повече от година. Изходното финансиране на компанията възлиза на 250 милиона долара.

Подобно на други сфери от трансхуманистичния проект и по отношение на борбата за безсмъртие има разделение в лагера. То се изразява отново в методиката. 

Първата група са тези трансхуманисти, които не искат да скъсват с хуманизма, с човешкото. Затова те работят по популяризирането на борбата със стареенето и търсене на максимално дълъг живот с използването главно на биотехнологии – регенеративна медицина, „пренебрежимо стареене”, генетични манипулации, крионика, а също бионика и дори киборгизация, но с преоблаване на човешката същност. Освен биотехнологии може да се използват и другите компоненти на НБИК. Например нанороботи се използват за пренос на лекарство директно в болната клетка (drug delivery) или за прочистване на кръвоносни съдове. 

Втората група трансхуманисти, които вече нарекохме ницшеанци или сингуларианци разчитат предимно на информационните технологии. Това е т.нар. цифрово безсмъртие, означавашо копиране на съзнанието на електронен носител и създаване на резервни копия на човека – не само киборзи или чисти роботи, а холограмни или такива, съставени от наночастици. Книгата на Ханс Моравек „Децата на разума” е една от първите, описваща този тип подход към безсмъртието. Сливането с изкуствения интелект и превръщането на хората в „чиста енергия” също са част от опциите по този път към безсмъртието. 



Тагове:   трансхуманизъм,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: wilim
Категория: Други
Прочетен: 475246
Постинги: 118
Коментари: 348
Гласове: 297
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930