Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.11.2021 13:01 - БИОЛОГИЧНИЯТ ДНК КОМПЮТЪР
Автор: wilim Категория: Технологии   
Прочетен: 1756 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 23.11.2021 13:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
...Изобретяването на цялостна компютърна система, базирана на човешка ДНК, означава почти пълно доближаване към „очовечената“ машина и „машинизирания“ човек...  

...ДНК молекулата съдържа цялата информация за нас и за нашите наследници, за развитието ни и за възможните промени с течение на времето. Това прави дезоксирибонуклеиновата киселина най- мощната информационна система. Само 6 грама от тази субстанция могат да съхранят над 3000 екзабайта информация. За сравнение – 1 екзабайт се равнява на 1 млн. терабайт, а обикновен масов лаптоп има хард диск с памет 1 терабайт.    Такава система би имала производителност 1000 РFLOPS. (РFLOP е равен на 10 000 трилиона операции в секунда) Най-мощният днешен супекомпютър (към 2020 г.) е много по-слаб, а модерният масов процесор "AMD ryzen 9 3950x" все още не е достигнал и един РFLOP. 

Още през 1994 г. идеята за биологичен компютър публикува ученият от Университета на Южна Калифорния Леонард Ейдлеман.

  Следващата стъпка е в 2002 г. Тогава учени от Научния институт „Вайцман“ (Weizmann Institute of Science) в Реховот, Израел, създават първия молекулярен компютър, съставен от ензими и ДНК молекули, заместващи познатите силициеви микрочипове. Независимо от малките си размери новият суперкомпютър може да извършва 330 000 млрд. операции в секунда – 100 000 пъти по-бързо от най-бързия „силициев“ компютър тогава.   

Две години по-късно изследователски екип на същия институт, воден от Ехуд Шапиро, съобщава в списание Nature, че са създали биочип, който с помощта на биологичен модул с входно-изходна система би трябвало да може да диагностицира рак и други заболявания. Този биологичен модул изпълнява функциите на силициев транзистор. Разликата е в това, че транзисторът контролира потока електрони през веригата, а биологичният модул регулира потока на протеини през спиралата на ДНК.  

През 2013 г. е постигнат друг пробив, когато научен екип под ръководството на професора от Университета в Кеймбридж Ник Голдман (Nicholas Goldman) успява да съхрани в ДНК символична „колекция“ от 154 сонета на Шекспир, речта на Мартин Лутър Кинг “I have a dream”, файл с доклада от 1953 г. за откриване на структурата на ДНК и още няколко документа и снимки..   

През 2015 г. екипът на професора от Сингапурския технически институт Ян Юн Шу (Jian-Jun Shu) изобретява GPS система, управлявана напълно през ДНК компютър. В процеса на експериментиране се установява, че програмата може да преработва и да съхранява данни в режим на мултитаскинг, тоест да изпълнява едновременно няколко различни команди със скорост, непозната за съвременен „силициев“ компютър. 

  Въпреки описаните постижения ДНК компютрите имат един огромен недостатък. Кодът, който те създават, не може да бъде пренаписан, тъй като е базиран на описаната тук изключително сложна структура на ДНК. Тоест, налага се всеки път да се създава нов хардуер, за да стартира нов софтуер.   

Едва в началото на 2019 г. екип от учени на три престижни университета – Калифорнийския университет (UC Davis), Калифорнийския технологичен институт (Caltech) и Харвард, под ръководството на Дейвид Доти (David Doty) прави научно откритие, което би могло да доведе до появата на напълно програмируеми ДНК компютри. Екипът успява да изгради система от 355 своеобразни различни „тухли“ ДНК, чиято подредба наподобява веригите на познатите ни стандартни компютри. Получената машина може да изпълнява 21 различни програми – броене, избор на менюта и подменюта и т.н., като е способна са записва, презаписва и помни опциите си.  

 Очаква се до няколко години да видим първия пълноценен биологичен ДНК компютър. Безспорно това ще е „технологичната ракета“, на която база ще очакваме създаването на „човешко - машинния свръхинтелект“.

  Из новата книга на Иван Спирдонов "Трансхуманизмът - програмираната еволюция на homo sapiens" 


Тагове:   технологии днк,


Гласувай:
2



1. krumbelosvet - Интересно и малко известно
25.11.2021 09:55
Възможно е вече да има такива "чипове", но познайте кой ПЪРВИ ще ги използва. Уви. Даже в едно семейство между децата му може да се появи "синдромът на големия брат-егоист". Такъв брат осакатява душевно (а може и физически) и даже може да убие по-малките. В случаят тия, които са тръгнали ПО-КЪСНО по пътя на просвещението и оттам към РЕВОЛЮЦИИТЕ - индустриална; научно-техническа; информационна. А тия революции се развиват ЕКСПОНЕНЦИАЛНО и даже малка разлика във времето на старта, може да доведе до убийствена разлика в технологичните възможности. Тая надпревара на живот и смърт НЕ Е ПРИ РАВНИ УСЛОВИЯ. И може да победи общество ОСЪДЕНО ДА ЗАГИНЕ от липса на морал или на биологически качества.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: wilim
Категория: Други
Прочетен: 473963
Постинги: 118
Коментари: 348
Гласове: 297
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031