Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.05.2021 09:05 - Трансхуманистичната декларация
Автор: wilim Категория: Други   
Прочетен: 390 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 26.05.2021 09:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Все още малко българи знаят нещо за трансхуманизма и нямат представа, че това е фундаменталния сценарий за всичко, което ни очаква! Технократската революция е безпрекословна! Тук представям само един документ - учредителната декларация на Световната трансхуманистична асоциация, наричана още Humanity + 

  1. В близко бъдеще човечеството ще очаква да бъде дълбоко повлияно от науката и технологиите. Ние виждаме възможност за увеличаване на човешкия потенциал чрез превъзмогване на стареенето, когнитивните несъвършенства, страданията по независещи от нас причини и обвързаността ни с живота на планетата Земя.  

2. Вярваме, че потенциалът на човечеството в по-голямата си част все още не е реализиран. Има възможни сценарии, способни да създадат прекрасни и вълнуващи условия за подобряване живота на хората, които ще си струват усилията за постигането  

3. Осъзнаваме, че човечеството е изправено пред сериозни рискове, особено при погрешно използване на новите технологии. Съществуват реалистични сценарии, които могат да доведат до загуба на по-голямата част или дори на всичко, което смятаме за наша ценност. Някои от тези сценарии са драстични, други са изтънчени и рафинирани. Въпреки че целия прогрес е промяна, не всяка промяна е прогрес.  

4. Изследователските усилия трябва да бъдат инвестирани в разбирането на тези перспективи. Трябва внимателно да преценим как в максимална степен да намалим риска и да ускорим внедряването на полезните приложения. Трябват ни форуми, където хората да обсъждат конструктивно какво трябва да бъде направено, както и устройство на социума, позволяващо реализацията на отговорните решения. 

5. Намаляването на екзистенциалните рискове и създаването на средства за запазване на живота и здравето, облекчаването на тежките страдания и усъвършенстването на човешката проницателност и мъдрост трябва да бъдат разглеждани като неотложни приоритети и да бъдат сериозно финансирани.  

6. Създаването на политики трябва да бъде направлявано от отговорна и приобщаваща морална визия и да се опира върху сериозния анализ както на възможностите, така и на рисковете, върху зачитането на независимостта и индивидуалните права, върху проявяването на солидарност и загриженост за интересите и достойнството на всички хора по земното кълбо. Трябва също да държим сметка и за нашите морални отговорности спрямо бъдещите поколения.  

7. Ние се застъпваме за благоденствието на всяка съзнателна и сетивна форма на живот, включително хора, животни, всякакви бъдещи изкуствени интелекти, модифицирани форми на живот, както и други форми на разум, които технологичният и научен напредък може да породи.  

8. Ние сме за това индивидите да имат и ползват широк личен избор относно начините, -по които да развиват и усъвършенстват своя живот. Това включва използването на бъдещи техники за подпомагане на паметта, концентрацията и менталната енергия; терапии за удължаване на живота; технологии за репродуктивен избор; криогенни процедури и много други възможни технологии за модификации и подобрения на човека.    Първоначалният текст на декларацията е създаден в 1998 г. от международна група с членове: Дъг Бейли, Андерс Сандберг, Густаво Алвеш, Макс Мор, Холгер Вагнер, Наташа Вита-Мор, Юджийн Лайтъл, Бърни Старинг, Дейвид Пиърс, Бил Фантегроси, Ден Отер, Ралф Флечър, Катрин Еджис, Том Мороу, Александър Численко, Ли Дениъл Крокър, Дарън Рейнолдс, Кейт Елис, Том Куин, Михаил Свердлов, Ариен Кампхьойс, Шейн Сполдинг и Ник Бостром.



Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: wilim
Категория: Други
Прочетен: 476004
Постинги: 118
Коментари: 348
Гласове: 297
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930